Istnieje wiele hipotez jak kawa trafiła do Kolumbii - dane historyczne prowadzą nas do 1720 roku. Masowa dystrybucja i popyt na kawę dały impuls do rozpoczęcia własnej produkcji i już na początku XX wieku kawa kolumbijska zajmowała prawie 50% rynku eksportowego.
Juan Valdez – to słynny, fikcyjny „kolumbijski plantator”. Jego postać pojawiła się w reklamie krajowej federacji kawy z Kolumbii w 1958 r. i jest popularna do dziś. Postać Juana Vadeza nadal pełni funkcję marketingową i reprezentuje kolumbijskich plantatorów. Kawa z Juanem Valdezem bardzo szybko zyskała uznanie w Kolumbii, a także na całym świecie. Postać Valdeza = „najlepsza kawa ziarnista na świecie” = 100% kolumbijska arabika. Dzięki niemu Kolumbia znalazła się w pierwszej piątce największych producentów kawy na świecie.
Kawa kolumbijska jest bogata w różnorodność smaków. Ciągnące, czekoladowo-orzechowe smaki kontrastują z lekkim, słodkim, kwiatowym oraz owocowym posmakiem. Wyjątkowy profil smaku kawy z Kolumbii można opisać w dwóch słowach – czysty i słodki. Na ziemiach kolumbijskich produkuje się imponującą ilość odmian kawy. Listę można zacząć od „klasycznych” odmian –Typica, Geisha, Bourbon i Caturra – a następnie kontynuować „popularnymi” – Catuai, Tabi, Wush Wush, Mundo Novo… Lista odmian kaw produkowanych w Kolumbii jest bardzo długa i zdaje się nie mieć końca.
Charakterystyczną cechą Kolumbii jest jej bogata i różnorodna gleba. Podział i rozdzielanie granic regionów odbywa się na podstawie cech geograficznego, a nie administracyjnych. Specyfika kolumbijskiej ziemi i znaczne wysokości nad poziomem morza pozwalają drzewom kawowym produkować plony dwa razy w roku, z 3 do 5 miesięczną przerwą.
Region Huila jest jednym z najciekawszych regionów przemysłu kawowego. Ponad 70 tysięcy rolników uprawia tam ponad 16 tysięcy hektarów ziemi na wysokości od 1300 do 2500 metrów nad poziomem morza. Górzysty teren jest niezwykle trudny i niebezpieczny w uprawie, ale wyniki są warte ryzyka. Jagody kawy dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym pobierają maksymalną ilość naturalnego cukru produkowanego przez drzewko.